С кем бежал Янукович: появились показания охраны

Свидетели дали показания в Печерском районном суде Киева.

Сегодня в Печерском районном суде Киева, который рассматривает дело по обвинению в госизмене беглого экс-президента Виктора Януковича, зачитали протоколы опроса свидетелей, передает КиевПравда со ссылкой на Цензор.

Согласно показаниям сотрудников УДО, которые охраняли Януковича, Украину он покинул 23 февраля 2014 года, в компании Любови Полежай, которую считают его гражданской женой, бывшего Генпрокурора Виктора Пшонки и экс-главы МВД Виталия Захарченко, сообщает корреспондент Цензор.НЕТ, который присутствовал на заседании суда.

Из Киева Янукович вылетел на вертолете. Для отвлечения внимания также был запущен президентский автомобильный кортеж.

"Приблизно о 23 годині 21.02.2014 р. я почув по радіозв'язку, що Янукович вилетів із Межигір'я в невідомому мені напрямку. Приблизно у 00:00 я отримав вказівку виїхати до Харкова у складі передової групи. Разом із нами виїхали і інші автомобілі, але ми виїжджали не разом, кожен автомобіль окремо. Зустрілись на 110 км траси Київ-Харків на заправці. І вже після разом рушили до Харкова. В місто приїхали приблизно о 10 годині 22.02.14. До обласної адміністрації, де я мимохідь побачив Януковича. Там він дав інтерв'ю журналістам і збирався відвідати харківський з'їзд Партії регіонів. Але з невідомих мені причин він туди не потрапив", - сообщил один из сотрудников госохраны.
"Приблизно о 15 годині ми виїхали в аеропорт міста Харкова, там на нас вже чекало 2 вертольоти Agusta. Начальник Кобзар дав вказівку завантажуватись до вертольотів. В один з них сів Янукович, Полежай та інші особи. Напрямок польоту мені був невідомий. Під час польоту я дізнався, що диспетчер "Украероруху" надав наказ повернутися до аеропорту Харкова, посилаючись на наказ Турчинова. Пілот повідомив, що нам не вистачить пального для повернення і було вирішено здійснити посадку у місті Донецьк. Після приземлення приблизно о 16:30 Кобзар надав вказівку перевантажити речі до 2 інших літаків типу фалькон. Ми перевантажили речі. Приблизно через 10-15 хвилин до нас наблизились озброєнні люди, які представились прикордонниками і повідомили, що не дозволять здійснити виліт літака", - отметил представитель охраны.

Это единственный инцидент о котором рассказывает свидетель. Упоминаний об обстреле кортежа, о котором Янукович заявил в харьковском интервью, и позже во время допроса, нет.

"Після цього Янукович пересів з літака до автомобіля, який поїхав разом з Полежай. Пізніше, десь о 18 годині ми приїхали до великого приватного будинку, де вже перебував Янукович, на мою думку цей будинок належав Ахметову", - говорит сотрудник УДО.

Далее из показаний следует, что из Запорожской области в Крым Януковича вывозил российский спецназ. На полуострове Януковича уже ждали Пшонка и Захарченко.

"Хочу зазначити, що перед виїздом Кобзар наказав усім здати мобільні телефони. Приблизно о 2 годині 23. 02.14 ми виїхали у поле. Біля міста Бердянськ. Побачили світло фар автомобілів, три вертольоти, бортові номери не бачив, лише розгледів червону зірку на одному з них. Кобзар надав наказ завантажитись до цих вертольотів. Політ тривав приблизно годину і ми здійснили приземлення на невідомий мені аеродром. Вивантажили речі. Та невідомі чоловіки, як потім з'ясувалось російські військові, відвезли нас відпочити у вагончик неподалік злітної смуги. Там ми трохи перепочили до ранку. Вранці нам повідомили, що треба збиратися. Ми під'їхали до літаку типу АН-26. На борту літака вже знаходився Янукович, Полежай, Захарченко, Пшонка, Кобзар і невідома група осіб. 10 озброєних чоловіків", - отметил представитель госохраны.

Из Крыма Янукович с соратниками вылетели в Россию, но затем борт зачем-то вернулся обратно в Крым. Возможно, "семью" Янукович оставил в РФ, а в Крым вернулся уже один с охраной, так как фамилии Полежай, Пшонка и Захарченко свидетель больше не упоминает.

"Ми вилетіли у невідомому мені напрямку. Прилетіли до невстановленого аеродрому. На технічному транспорті були присутні написи "АНАПА". Що дає мені змогу стверджувати, що аеродром знаходився у місті Анапа РФ. Приблизно через півтори години ми перевантажили речі на інший літак та вилетіли. Після приземлення на інший аеродром, на якому теж були російські військові, ми переспіли у автомобілі і вирушили у невідомому напрямку. Через деякий час я зрозумів, що ми в Криму. Приблизно о 22 годині ми вирушили у Севастополь. І, як я зрозумів, заїхали на територію військової частини РФ. На території частини ми вишукались. Янукович запропонував тим хто хоче рушити з ним. Передав заяву про відмову державної охорони комусь з охоронців. Ті хто захотів їхати з Януковичем - вирушили з ним, перед тим написавши заяву про звільнення зі служби безпеки президента і здавши зброю", - рассказал свидетель.
Читайте также: Интерпол снова может объявить Януковича в розыск

39196 dd21 mm01 yy2017 2017 январь січень зима Янукович побег Захарченко Евромайдан президент Украины Пшонка Украина Україна Ukraine Россия РФ 39196 dd21 mm01 yy2017 2017 zydfhm csxtym pbvf Zyerjdbx gj,tu Pf[fhxtyrj Tdhjvfqlfy ghtpbltyn Erhfbyы Gijyrf Erhfbyf Erhf]yf Ukraine Hjccbz HA 39196 dd21 mm01 yy2017 2017 январь сычень зиьа Янукович побег Захарченко Евроьайдан президент Украины Пшонка Украина Украъна Ukraine Россия РФ